Verse Asperges

Verse Asperges

Normaliter, kan je niet het gehele jaar beschikken over verse Asperges, tenzij ze uit andere landen afkomstig zijn, of uit de koeling.

Het seizoen voor verse Asperges is bij ons eigenlijk eind juni afgelopen, en begint normaliter half april, meestal vanaf de tweede donderdag in april.

Hoe herken je verse Asperges

Natuurlijk zou je er eigenlijk van uit mogen gaan, dat de verse Asperges die bij de groentenboer en in de supermarkt worden aangeboden, altijd ook daadwerkelijk vers zijn.

Helaas is dat niet altijd het geval, en naarmate de zogenoemde verse Asperges in de schappen liggen, hoe minder vers ze zijn. De kwaliteit gaat dan ook achteruit.

Verse Asperges, zijn eigenlijk nog niet al te lang geleden van de grond gesneden.

En de verse Asperges herken je vrij makkelijk.

De stengels glanzen.

Als je de Asperges zachtjes tegen elkaar aanwrijft, dan hoor je een zacht piepend geluid.

Aan de onderkant van de stengel zit het snijvlak. Dit snijvlak mag natuurlijk nog niet uitgedroogd zijn. Dat kan je overigens ook makkelijk controleren, door met je nagel op het snijvlak te drukken. Bij een Asperge die niet vers is, voelt het al wat houterig aan.

Bewaren

Verse Asperges zal je niet altijd direct verwerken of koken.

Dagverse Asperges kan je rustig een aantal dagen bewaren in de koelkast.

De witte variant kan je het beste bewaren in een vochtige doek in de koelkast, terwijl je de groene, en de nieuwere paarse variant, het beste in de koelkast kunt bewaren in een open plastic zak.

Invriezen

Verse Asperges kan je ook invriezen.

Schil de Asperges eerst, en verpak ze in een diepvrieszak. Daarna kan deze veelzijdige groente zo de diepvries in, en is 4 tot 6 maanden houdbaar.

Wil je ingevroren Asperges gebruiken, laat ze dan niet eerst ontdooien, maar doe ze bevroren in een pan met water.

Advertentie