Asperges Bewaren

Asperges invriezen en bewaren

Asperges bewaren

Asperges bewaren kun je het beste in de koelkast. Maar om de asperges nog langer houdbaar te maken moet je ze wel eerst eventjes behandelen.

Witte asperges blijven in de koelkast 2 tot 4 dagen goed. Dat wil zeggen voordat de asperges slap worden. Het beste kun je de groente in een vochtige doek wikkelen. Let wel vochtig, dus niet nat. Want dan kunnen de asperges vrij snel gaan rotten.

Koop je een in plastic verpakt schaaltje asperges blijven deze meestal tot wel 5 dagen goed, maar de kans bestaat dat ze ook wat sneller slap worden. Haal daarom altijd de groente uit de verpakking en wikkel deze in een vochtige doek.

Bij groene asperges bewaren kun je het beste een andere behandeling gebruiken. Snij aan de onderkant ongeveer twee centimeter van de stelen af, en plaats de groene asperges in een glazen pot met een beetje water. Ook deze pot kun je in de koelkast plaatsen om ze zo nog langer houdbaar te maken. Het verschil in behandeling ligt in het feit dat witte asperges onder de grond vandaan komen, terwijl groene asperges boven de grond groeien. Daarom kun je de groene beter behandelen als een soort bos bloemen.

Gekookte asperges kun je slechts een dag bewaren in de koelkast, zowel groen als wit. Ook ongekookte en geschilde asperges kun je slechts één dag in de koelkast bewaren.

In de diepvries blijven de asperges 4 tot 6 maanden goed.

Asperges invriezen

En nu horen we iedereen denken “asperges invriezen?”. Ja hoor je kun zelfs asperges gewoon invriezen, maar dan moet je de groente wel eerst schillen en een stukje van de onderkant afsnijden.

Asperges invriezen

Dep de stelen vervolgens met een schone doek of met wat keukenpapier droog, en doe de asperges in een diepvrieszak of een diepvriesbakje.

Je hoeft de asperges dus niet eerst te blancheren, je kunt ze rauw invriezen.

Als je daarna de asperges wilt bereiden, doe je de asperges meteen in kokend water. Dus niet eerst ontdooien. Kook de asperges daarna voor 5 tot 10 minuten. Dus iets korter dan het koken van verse asperges.

De schillen gebruiken

Gooi ook de schillen niet weg, want je kunt er bijvoorbeeld prima een aspergesoep mee maken, of de schillen gebruiken om een saus te maken.

De schillen kun je net als de asperges het beste invriezen, want in de koelkast bederven de schillen binnen één tot twee dagen. En dat zou natuurlijk ook weer zonde zijn van deze lekkernij.

Advertentie